2007. december 26., szerda

Karácsonyi töltött káposzták



Ezen a téren igazi háború dúl kis családomban: Attila szabolcsi, én erdélyi származású vagyok, úgyhogy el lehet képzelni, hogy mindkét vonal a magáét tartja az egyetlen igazinak. Na nem mintha a másik verzió nem lenne finom, de csakazértis a megszokotthoz ragaszkodunk mindnyájan. Amikor Attilát megismertem – ez tíz éve volt – egyenesen odáig fajult a dolog, hogy az anyukám által főzött káposztát már csak elvből sem akarta megkóstolni….de ugye az éhség nagy úr…. És ízlett neki.

Karácsony nincs töltött káposzta nélkül, ráadásul a két „iskola” saját verzióját is megkóstolhatjuk ilyenkor.

Most, hogy mindkét tábor kedvére – és az olvasók megelégedésére- tegyek, leírom mindkét receptet, amit képpel is illusztrálok, hogy látható legyen a különbség.

Akármelyiket is szoktuk meg, érdemes a másét is megkóstolni, ha másért nem, hát azért, hogy további ismeretekkel és ízélményekkel gazdagodjunk.

I. Szabolcsi töltött káposzta (leendő anyósom receptje)

1 nagy, laposabb fej édeskáposzta
1 kg szálas savanyúkáposzta
1,5 bögre rizs
80 dkg darált sertéshús
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg füstölt kolbász/füstölt csülök/húsos szalonna
1 nagy doboz paradicsompüré vagy fél liter házi paradicsomlé
só, őrölt bors
pirospaprika

Először is a fej káposztát előfőzzük, majd ha már kihűlt, előkészítjük a töltéshez: leveleire bontjuk, a levelek erős torzsarészét kimetsszük, a leveleket félbe, vagy ha nagyon nagyok, negyedbe vágjuk.
A töltelékhez olajon megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, amikor már nem forró az olaj, hozzákeverjük a fűszereket (só, bors, paprika ízlés szerint), majd a darált hússal és a nyers rizzsel összedolgozzuk. A masszát az előkészített levelekbe töltjük, megpróbálunk kicsi, süveg alakú töltelékeket kialakítani (ezt nem lehet leírni, rá kell jönni, hogy mi a módszer).
Lábas aljára kimosott, kicsit megvágott savanyúkáposztát fektetünk, erre rétegezzük a töltelékeket és a kisebb darabokra vágott, szükség szerint kiáztatott füstölt húsokat (ezt csak a csülöknél kell, előző este áztassuk vízbe). Megint aprókáposzta, töltelék, füstölt hús jön rá, amíg tart a hozzávalókból, a tetejére aprókáposztát tegyünk. Felöntjük vízzel, amíg ellepi és elkezdjük főzni, kis lánggal. Amikor felforr, ráöntünk egy nagy doboz paradicsompürét, vagy házi paradicsomlét és készre főzzük. Tálalásnál puha kenyeret és tejfölt adunk mellé.

II. Erdélyi töltött káposzta (anyukám kicsit megvariált receptje)

30 dkg kolozsvári szalonna
3 fej hagyma
egy kisebb nem füstölt csülök
1.5 kg szálas savanyúkáposzta
1 fej savanyított káposzta
80 dkg füstölt hús (tarja) kb. fél napig áztatva
A töltelékhez:
1 és negyed kiló sertéslapocka darálva
12 dkg „nyers” rizs
1 fej reszelt hagyma
6-8 gerezd fokhagyma
2 tojás
bors, majoranna, pirospaprika

A töltelékhez való anyagokból masszát készítünk. A savanyú káposztákat szükség szerint kimossuk egyszer, ha nagyon savanyú, kétszer. A töltelékanyagot a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük, ha nagyon vastag a levél ere, azt késsel elvékonyítjuk, vagy kivágjuk. Ne dobjuk ki, mehet az aprókáposztába. Lazán töltsük a leveleket, mert a nyers rizs kissé megdagad. Ebből a mennyiségből anyukám 26 nagyméretű tölteléket készít, mert hozzám hasonlóan nem szereti elaprózni a dolgokat….
Alapozásul a kolozsvári szalonnát jó méretes lábosban pörcösre sütjük, megpároljuk benne a hagymát, beletesszük a kockákra vágott nyers csülökhúst, lepirítjuk. Paprikázzuk és elkezdünk rétegezni: egy réteg aprókáposzta, egy sor töltelék, közé két-három szelet füstölt hús. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére aprókáposzta kerüljön. Legjobb, ha a kínálás előtti napon vagy estén elkészítjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és keverés nélkül megfőzzük, ez ekkora mennyiségnél 2 és negyed órát vett igénybe. Tejföllel és friss kenyérrel adjuk az asztalra.
Nem tévedés, a töltelékbe nem megy só, mert a sok füstölt hústól épp eléggé sós lesz, ráadásul állás közben tovább erősödik az íze.

Megjegyzés: Felmelegítve csak a töltött káposzta – mindkét fajta – jó….

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails