2011. június 17., péntek

Kókusztejes csokifagyi


A pár héttel korábban megjelent Bezzeganyás fagyiposztomhoz készítettem ezt a fagyit, aminek itthon végül akkora sikere lett, hogy nem sikerült még lefényképezni sem.
Általában gyümölcsös, tojás nélküli fagyikat szoktam csinálni joghurttal, tejszínnel, esetleg mascarponéval, ez volt az első próbálkozásom a főzött fagyik terén. Valószínűleg nem utoljára készítettem hasonlót, mert a lányom hatalmas rajongója a jeges finomságoknak. A képen épp az Állatkertben kapható fagyit teszteli:-)
Aki tejmentesen szeretné elkészíteni, az használjon 6 dl kókusztejet és hagyja el a tehéntejet, de tejszínnel is elkészíthető.

Recept

2 dl tej
egy doboz (4 dl) kókusztej
4 tojássárga
15 dkg cukor
10 dkg étcsoki (jó minőségű)
egy csipet só
egy evőkanál fehér rum (elhagyható)

A tejet a kókusztejjel felmelegítem. Ezalatt a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, másik edényben pedig gőz felett megolvasztom a csokoládét. A cukros tojáshoz hozzáöntöm a meleg tejes keveréket, közben habverővel folyamatosan keverem a tojást, hogy csomómentes legyen, és ne csapódjon ki. A keveréket visszaöntöm a lábosba, és krémesre főzöm, ezalatt hozzáadom az olvasztott csokoládét és a rumot is. Ha kissé besűrűsödött, lehűtöm, majd lapos műanyagedénybe téve beteszem a fagyasztóba, és félóránként-óránként átkeverem a kristályosodás megelőzése érdekében. A mennyiségből egy liter fagyi lesz, lehet hozzá kínálni a fel nem használt tojásfehérjéből készített kókuszcsókot.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet ez a fagyi! Kis tündérke a kislányod gondolom ő ellenőrzi a fagyid minőségét!

Angéla írta...

Kókusztejes csokifagyiiii imádom, eltettem.

Lollypopka a közel-keleten írta...

Ha tejszínnel készítem, akkor hány százalékos tejszínt használjak, és mennyit? (ehez a recepthez). Köszi, bea

Zsuzsi írta...

A kókusztej mennyiségével egyező, legalább 30 %-os habtejszínt vegyél, de ha van ennél zsírosabb, az csak jobb.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails