2010. november 15., hétfő

Kedvenc salátám


Végre sikerült valami kímélőbb ételt is elkészítenem. Igaz, ez csak egy pofon egyszerű saláta, de ez a kedvencem ebben a kategóriában. Hétvégén ez volt az egyik köret a mustáros-fűszeres pácolt karajszeletek mellé, egy kis sült krumpli társaságában, de bátran állíthatom, hogy ez volt mindenki kedvence.

A receptet anyósomtól kölcsönöztem, ő még jó pár éve valamilyen főzős újságból nézte. Eredetileg több hozzávaló volt benne, és az öntet is bonyolultabb volt, de ezeket sikerült megjegyeznem.

Döbbenetes, hogy az avokádó krémes, telt íze hogy csinál ételt ebből a pár összevagdalt alapanyagból, érdemes kipróbálni. Ha az avokádó nem elég érett –márpedig nálunk ritka a megfelelő példány -, banán, vagy alma közelségében pár napos érlelés után megpuhul, beérik.

Ez az adag négy főre elvileg elég, de érdemes többet készíteni, mert igen gyorsan fogy!

Recept

Fél fej római saláta

két érett avokádó

két salátacukkini

két deci tejföl

egy evőkanál majonéz

só, bors

A salátát leveleire szedem, megmosom, jól lecsöpögtetem, hagyom megszáradni.

A majonézt a tejföllel, sóval, borssal kikeverem. A cukkinit hosszában negyedelem, majd felkockázom. Az avokádót megpucolom, magját kiveszem, a húsát kisebb darabokra vágom. A salátát falatnyi darabokra metélem, és a többi hozzávalóval együtt a tejfölös mártásba forgatom. Az egészet egy-két órára behűtöm, tálalás előtt fél órát szobahőmérsékleten pihentetem. Grillezett húsok mellé tökéletes.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails