2010. május 19., szerda

Krémsajtos-meggyes rolád


Felbuzdulva a 3M sikerén, ismét olyan süteményt sütöttem, amiben meggyes-mascarponés krém van. Ezúttal piskótaroládot töltöttem meg vele, Attila unszolására, amely igen jól sikerült, minden családtagnak nagyon ízlett, beleértve a lányomat, Zsófit is.

A sütemény tésztája egy könnyű piskóta, amelyet már
életem első roládja esetében is sütöttem. Érdekes módon most sem sikerült elrontani, fel is tudtam tekerni. Igaz kicsit repedezett a tészta, de ez a kész süteményen a krém jótékony takarásában nem tűnt fel senkinek.
A töltelékhez ismét a dédi meggybefőttjét használtam, kb. egy fél üveggel, mert ennyi maradt a bontott üvegben. Befőttel is nagyon finom, de kipróbálom majd friss meggyel is, ha itt lesz a szezonja, mert az aztán tényleg jól ellenpontozza majd a mascarponés krém lágyságát.
Mindenesetre könnyű, üdítő desszert lehet melegebb napokon, olyanokon, amilyenekre már epedve vágyom ebben a májusi télben.


Recept

A tésztához


4 tojás
10 dkg porcukor
8 dkg liszt
egy púpos evőkanál keserű kakaópor
½ kávéskanál sütőpor

A krémhez

25 dkg mascarpone
2 evőkanál natúr joghurt
fél üveg meggybefőtt a levével
2-3 evőkanál cukor
egy evőkanál citromlé

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a lisztet a kakaóval és a sütőporral összeszitálom. A sárgákat a cukor felével fehéredésig keverem. Ekkor hozzáadom a lisztes keveréket és jól összeforgatom. Egy tálban a fehérjét habbá verem. Amikor már majdnem megfelelő keménységű a hab, rászitálom a maradék cukrot és tovább verem, amíg teljesen kemény fényes tojáshabot nem kapok. A habot több részletben keverem a kakaós alaphoz, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek. A papírra-egyenletes vastagságra törekedve-rákenem a piskótamasszát és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöm. Forrón kristálycukorral meghintett konyharuhára borítom, a papírt lehúzom róla, és azon nyomban feltekerem. A lehúzott sütőpapírba csavarva összetekert állapotban hagyom teljesen kihűlni.
A krémhez a mascarponét cukorral, joghurttal és annyi meggylével keverem krémmé, hogy nem túl folyós, de könnyen kenhető állagot kapjak, citromlével ízesítem.
Ha a rolád kihűlt, széttekerem, egész felületét – a széleken kb. 2 centit elhagyva – megkenem a krémmel és elkezdem feltekerni. Tekerés közben egy-egy sor megybefőttet teszek a krémre, ettől lesz majd a vágási felülete mozaikos. Feltekerés után a külsejét is bevonom, majd hűtőben pár órán át hagyom összeérni. Vizes késsel szeletelve tálalom, ha nem, akkor lesz olyan csúnya, mint a képen…

3 megjegyzés:

Melinda írta...

Csoda guszta és üdítő! Ha jól látom Te már elcsiptél egy kicsi napsütést! :)

Zsuzsi írta...

Sajnos a kép már több, mint két hete készült, de remélem látok hamarosan újból napot!

Kata írta...

Zsuzsi, én nem látok rajta semmi csúnyát nagyítóval sem, ellenben szívesen megennék egy ilyen szeletet...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails