2010. április 19., hétfő

Sajtos tojáskrém


Gyakran kerül az asztalra este valamilyen kenyérre kenhető kence, ha nincs túl sok időm vacsorát készíteni. A krémek közül a kedvencek közt a tojáskrém is szerepel, ezt többféleképpen is szoktam készíteni. Van, hogy vajjal, van hogy tejföllel, esetleg majonézzel keverem ki a tojást, most viszont krémsajt lett az alap, mert ez volt itthon. Ipari mennyiséget el tudunk tüntetni belőle, de most szerényebb mennyiséggel írom le a receptet, hiszen nem mindenki készít nagy adagokat.
A fűszerezés általában minden verziónál azonos, és úgy gondolom, hogy minden változat igényel valamilyen hagymafélét, nálunk ez leginkább lilahagyma, de újhagyma, snidling is mehet bele.

Recept

4-5 főtt tojás
4 db mackósajt
5-6 dkg vaj
tejföl
egy közepes fej lilahagyma
mustár
frissen őrölt feketebors, só


A tojásokat félbevágom, a sárgáját a sajttal, puha vajjal, mustárral és annyi tejföllel dolgozom össze, hogy könnyen kenhető krémet kapjak. (Az állag esetében arra is gondolni kell, hogy a hűtés során a vaj visszadermed, tehát nem baj, ha kicsit hígabb a kence.) Ízesítem borssal, sóval, és hozzákeverem az apróra vágott tojásfehérjét. Fogyasztás előtt behűtöm legalább egy órára, hogy összeérhessenek az ízek.
Ha már eléggé lehűlt, friss péksüteménnyel kínálom. Legutóbb olívás kenyérrel ettük, lehet rákenni, de mi közös tálból mártogatva szoktuk elfogyasztani. Egy baja van, én nem igazán tudom abbahagyni.

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Imádom a tojáskrémet, bárhogy, bármikor, fő, hogy sok legyen!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails