2010. január 14., csütörtök

Kacsamáj ágyas gyümölccsel


Mostanában kicsit eltűntem, ez annak köszönhető, hogy újra dolgozom. Aki játszani hívott, ígérem, válaszolok, csak kell egy kis idő, hogy belerázódjak a hétköznapokba.
Attila van itthon Zsófival, és főz is. Ma például
lasagne volt házilag gyúrt tésztából, a blogon olvasható recept alapján, úgyhogy igen jó dolgom van, amikor hazaérek, és csak elémteszik a finom vacsorát.
Főzés szempontjából a hétvégére korlátozódik a konyhai tevékenységem, múlt hétvégén készítettem ezt az ünnepinek is mondható ételt, Attila névnapjára.
Az ötletet az adta, hogy a kacsamáj mellé szeretjük a gyümölcsöt, legyen az akár friss, akár aszalt. A friss gyümölcs általában alma vagy körte, az aszalt gyümölcs most pedig az általunk
ágyazott pálinkából visszamaradt gyümölcságy lett, hirtelen ötlettől vezérelve ugyanis ezt használtam fel a köret elkészítésekor. Ez a gyümölcs nem éveket, hanem kb. 2-3 hetet állt szilvapálinkában, így azért nem volt tolakodóan alkoholíze, még megőrizte állagát és zamatát is, ez pedig nagyon passzolt a májhoz. Nagyon finom lett, de gyerekeknek nem ajánlom!


Recept

35 dkg hízott kacsamáj
két nagy alma
kb. 15 dkg ágyas gyümölcs
5 dkg vaj


A kacsamájat megtisztítom, az ereket kiszedem, és a májat kb. tenyérnyi szeletekre vágom. Serpenyőben felforrósítom a vajat, és megsütöm benne a májat, közben kevés sóval ízesítem. Akkor jó, ha a belseje még kicsit rózsaszín, de véres lé már nem folyik belőle. Ha ez kész, kiszedem a szeleteket, és tálalásig melegen tartom. A héjastól karikákra vágott, de a magházától megfosztott almát a máj sütéséből visszamaradt zsiradékban három-négy percig sütöm, közben forgatom. Félidőben melléöntöm az ágyas gyümölcsöt is, és ezzel párolom készre az almát, ami akkor a legjobb, ha még kicsit ress.
A májat a gyümölcsös almaszeletekkel tálalom, nagyétkek valamilyen krumplis köretet, például krokettet, fánkot is ehetnek mellé.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Ez nálunk is sikert aratott volna. Boldog névnapot kívánok Attiládnak utólag!

Gyöngyi írta...

Meg akarsz ölni? Csorog a nyálam..

szepyke írta...

Annyit tudnék mondani, az anyját...:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails