2009. július 23., csütörtök

Sültpadlizsán-saláta


Most, hogy tényleg nyár van, a legnagyobb mennyiségben a padlizsán, a cukkini és a paradicsom fogy nálunk. Cukkiniből a saját magunk termését (is) esszük, ezt leginkább Zsófinak adom, mert semmilyen vegyszert nem látott. Paradicsomtöveink most kezdenek bogyót növeszteni, mert kicsit későn kaptunk észbe, hogy kellene egy kis konyhakert. Azaz időben észbe kaptunk, de a telkünk földje annyira kemény és műveletlen, hogy kellett lelkierő a felásásához. Padlizsánpalántát is ültettem próba-szerencse alapon, sokáig azt hittem, kipusztul, de most szépen növekszik. Ezt az évet a kertészkedésben gyakorlóévnek tekintjük, hogy jövőre már több tapasztalat birtokában láthassunk neki.
Addig is, amíg saját padlizsánunk lesz, a szükséges mennyiséget – ami nem kevés - , a
zöldségestől szerzem be. Fogyasztjuk muszakának, töltve, krémként és mostanában leginkább salátaként. Számomra nincs jobb könnyű ebéd, vagy vacsora, mint ez a saláta, valamilyen jóféle kenyérrel, amivel a finom fűszeres olajat is ki lehet mártogatni. Töménytelen mennyiségben képes vagyok megenni.
Ugyanígy készülhet saláta cukkiniből, sült paprikából is, ez utóbbit szintén imádom.

Recept

Négy közepes méretű padlizsán
6-8 gerezd fokhagyma felszeletelve
8-10 levélke bazsalikom
fél citrom
extraszűz olívaolaj


A padlizsánokat hosszában kb. fél centi vastagra szeletelem és fél órára besózom. Utána a sózástól kieresztett levet leöntöm, kicsit le is öblítem és szitán lecsepegtetem. A szeleteket faszenes grillen vagy grillserpenyőben megsütöm. Most a serpenyő maradt, mert a negyven fokban nem volt kedvem a forró faszén mellett álldigálni. Ha serpenyőben sütöm, pár csepp olajat néha öntök alá, úgy szebben sül. Ha minden szeletet kisütöttem, légmentesen zárható edényben elkezdem a rétegezést. Az edény aljára kerül egy sor padlizsánszelet, amit enyhén megsózok, csepegtetek rá pár csepp citromlét és rádobok pár szelet fokhagymát, meg egy-két összetépett bazsalikomlevelet. Öntök rá egy kevés olívaolajat, és folytatom megint padlizsánnal. Ha kész vagyok, az edényt jól lezárom, nehogy elszabaduljanak az illatok, majd mehet a hűtőbe. Fogyasztás előtt legalább egy fél órával szobahőmérsékletre teszem, mert az ízek így jobban érvényesülnek.
Ez nem kis adag, de nálunk igen hamar elfogy.

1 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Thanks for joining!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails