2009. március 25., szerda

Ferdinánd tekercs


Tartalmasabb leves utáni süteményt kerestem, végül a ferdinánd tekercsre esett a választásom, ami gyakorlatilag nem más, mint egy vaníliás kelt tésztás csiga. Nagyon egyszerűen készíthető, mutatós ha a tészta jól sikerül, biztos, hogy nem lesz vele gond, ráadásul nem is nevezhetném drágának. Mióta elkészítettem, a tésztáját alaptésztaként is használom, készítettem már vele fahéjas csigát is, de ha diós vagy kakaós változatát kívánnánk meg, akkor is ezt a tésztát használnám.


Recept

35 dkg liszt
2 tojássárga
30 g élesztő (ennek megfelelő szárazélesztő)
egy evőkanál porcukor
2-2.5 dl tej
diónyi puha vaj
csipet só

A töltelékhez
10 dkg vaj
3-4 evőkanál porcukor
egy teáskanál vanília kivonat

A locsolgatáshoz
0.5 dl cukros tej

Az élesztőt a kockacukorral elkevert kb. fél deci tejben felfuttatom. (A porélesztőt csak egyszerűen a liszthez keverem). A lisztet a vajjal, cukorral, tojássárgájával, sóval és a felfutott élesztővel összedolgozom, annyi langyos tejet keverek hozzá, hogy puha tésztát kapjak. Géppel jól kiadagasztom. Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem.
A töltelékhez valókat jól kikeverem.
A megkelt tésztát meggyúrom, lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra kinyújtom és teljes felületét megkenem a töltelékkel, majd a hosszabb oldalánál felcsavarom. A tekercset ujjnyi vastag szeletekre vágom, nekem általában 16 szelet jön ki.
A kis csigákat sütőpapírral bélelt tepsi közepére rakosgatom lapjával, szorosan egymás mellé, nagyjából kör formában. Tényleg középen kell lennie, mert nagyon megnő!
A tepsit hideg sütőbe tolom, amit 180 fokig melegítek fel és addig sütöm, amíg aranybarnák lesznek a csigák. Ez kb. fél óra az én sütőmmel. A 20. perc körül leöntöm a csigákat a cukros tejjel, amitől szép fényesek és foszlósak lesznek. A kész csigákat langyosan, vagy hidegen tálalom.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Így igaz, nem más, mint csiga, és mint olyan a védelmem alatt áll :) Csiga bármikor ... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails