2009. február 27., péntek

Kókusztorta


Folytatom a kókuszos sütemények feltérképezését, ezúttal a Good Food online által adott ötlet alapján. Ez a sütemény tökéletes arra, hogy csillapítsa a heveny édesség iránti vágyat, mert elég tömény és édes, de van olyan eset, amikor pont ez esik jól. Ráadásul nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha van otthon egy kis leveles tészta. Ebből nálam általában akad a hűtőben és a fagyasztóban is, úgyhogy csak a kókuszos tölteléket kellett elkészítenem, és már sült is a sütemény.
A tésztát mindenképp jó megkenni valamilyen pikáns lekvárral, mert ellensúlyozza a kókuszos massza édességét és gazdagítja a sütemény ízét.
A süti nagyon hasonlít a kókuszos resztelt nevű süteményhez, ami gyerekkoromban az egyik kedvencem volt, de szerencsére nem kell hozzá ipari mennyiségű tojásfehérje, így sokkal gazdaságosabb is.

Recept

Egy csomag leveles tészta
17,5 dkg kókuszreszelék
22,5 dkg kristálycukor
1,5 deci víz
egy teáskanál fahéj
2,5 dkg olvasztott vaj
egy felvert tojás
két evőkanál pikáns lekvár (barack)

A művelet a torta töltelékének elkészítésével kezdődik.
A kókuszt a cukorral, fahéjjal és a vízzel láboskába teszem és kb. öt perc alatt összefőzöm. Közben folyamatosan kevergetem, mert könnyen leég. Ha kész, félreeszem hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A leveles tésztával kibélelek egy cakkos szélű gyümölcstortaformát, vagy ennek hiányában egy tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. A tésztára sütőpapírt terítek, arra nehezéknek babot/lencsét szórok és 10 percig elősütöm. Ezután a sütőpapírt a babbal együtt eltávolítom, a tésztakosár közepét a lekvárral megkenem.
A kókuszos masszához hozzákeverem a vajat és a felvert tojást, majd a lekvárral megkent tésztára öntöm. A süteményt kb. 25-30 perc alatt megsütöm.

4 megjegyzés:

Mindennapi Manna írta...

Ezt meg kell jegyeznem:)

Névtelen írta...

Szia, felvert egész tojás, vagy tojásfehérje kell bele? Köszi, Zsófi

Zsuzsi írta...

Manna, tényleg érdemes megsütni.
Zsófi, egész felvert tojást kell beletenni.

Névtelen írta...

köszönöm, megsütöm a hétvégén :-) Zsófi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails