2009. február 6., péntek

Gombás-tejfölös tokány


Szerintem ennek a húsételnek valamilyen verziója majdnem minden magyar család étlapján szerepel, kivéve, ha nem szeretik a gombát. Bármilyen húsfélével elkészíthető, gyorsan megvan, kiadós, jó ízű és általában mindenki szereti. Az ízeket lehet fokozni kevés fehérborral, vagy erdei gombák használatával, nálunk azonban most egyik sem volt kéznél, így füstölt mangalicaszalonnával indítottam az ételt, ez pedig igen jót tett az ízének.
A felöntéshez a vasárnapi húsleves maradékát használtam, ami tovább gazdagította az ízét, de vízzel is fel lehet önteni, akkor jobban érződik a gomba zamata. A tejföl-tejszín együttes használata helyett választhatjuk csak az egyiket vagy másikat, ezzel megint kicsit másféle ízt kapunk.
Párolt rizzsel ettük, de akár tésztával, akár galuskával, sőt sült krumplival is el tudnám képzelni.

Recept

50 dkg sertésszűz (vagy csirke, pulyka stb.)
50 dkg csiperkegomba
10 dkg füstölt szalonna
egy fej hagyma
három gerezd fokhagyma
3 dl húsleves
egy ág rozmaring
frissen őrölt feketebors
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl


A szalonnát felkockázom és lábosban pirítani kezdem. Ha már kiengedte a zsírját, rádobom a vékony szeletkékre-csíkokra vágott húst a rozmaringágról leszedett leveleket, borsozom és a hús fehéredéséig sütöm. Ekkor hozzáteszem a felaprított hagymát, két gerezd szeletekre vágott fokhagymát, és pár percig kevergetve sütöm. Ekkor rádobom a nem túl apróra feldarabolt gombát is, és addig sütöm, amíg a gomba kissé össze nem esik. Ha ez megvan, aláöntöm a húslevest, belereszelem a maradék egy gerezd fokhagymát, és a hús teljes puhulásáig párolom az ételt. Ekkor beleöntöm a tejfölt meg a tejszínt, amivel kicsit sűrűbbre forralom, majd tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails