2008. szeptember 21., vasárnap

Sonkás félholdak


Ebédre bablevest főztem füstölt csülökkel. A csülök kissé túlméretes volt, maradt belőle jócskán, így a maradék felhasználására sonkás félholdat sütöttem. Na nem mintha a leves után tudtunk volna enni még bármit is, de uzsonnára, vagy teával könnyű vacsoraként azért jól esik. Meg persze társaságban sör vagy bor mellé, de ezt most két héttel a babánk érkezése előtt inkább kihagyom.
A sütemény tésztája egyszerű omlós tészta tejföllel gyúrva, a töltelékhez sem kell ízesítőkön és tejfölön kívül egyéb alapanyag, viszont garantált sikere van.
Melegen és hidegen is egyaránt finom. A receptben megadott mennyiségből nekem tizenhat darab félhold jött ki.

Recept

A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
egy tojás sárgája
2-3 evőkanál tejföl


A töltelékhez

20 dkg főtt füstölt csülök (húsosabb részek)
1-2 evőkanál tejföl
egy kiskanál mustár
só, bors

A tetejére
Tojásfehérje
Köménymag

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetem, de előző este is elkészíthető.
Ezalatt a töltelékhez a sonkát megdarálom, összekeverem a tejföllel, mustárral, borssal és sózom is, ha a füstölt hús nem elég sós.
A tésztát vékonyra nyújtom és pohárral kb. 5 centi átmérőjű köröket szúrok ki belőle. Minden kör közepébe teszek egy kiskanálnyi sonkás tölteléket, a tésztát ráhajtom, a széleknél villával összenyomkodom. A félholdakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, a tetejüket a tésztakészítésnél megmaradt tojásfehérjével lekenem és megszórom pár szem köménymaggal.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails