2008. augusztus 18., hétfő

Padlizsános fűszeres rizs


Nyári szünet van a menzán a munkahelyemen, ezért ilyenkor mindenki maga biztosítja az ebédjét.

Szeretek legalább egyszer naponta meleg ételt enni, így ki kellett valamit találnom.
Nyersanyag szűkében voltam, csak egy cukkinivég, egy padlizsán, némi rizs és fűszerek felhasználásával kellett megalkotnom holnapra az ebédet.
Ami ebből született, az a ronda de finom kategóriába tartozik, kicsit a rizottóra emlékeztet állagban, de ízhatásában inkább keleties jellegű étel. Számomra ebédnek tökéletes lesz. Az adag legalább két főre elegendő.

Recept

Egy padlizsán
Fél cukkini
Egy fej lilahagyma
Négy gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál paradicsompüré (Mutti passata)
Oregano
Rozmaring
Római kömény
Fahéj
Egy chilipaprika
Só, olaj
10 dkg jól olvadó reszelt sajt
2 zacskó gyorsrizs

A rizst kifőzöm. Amíg fő, a padlizsánt felkockázom, 15 percre besózom, a kiengedett levétől lecsepegtetem. A cukkinit a padlizsánnal azonos módon felvágom, a hagymát, fokhagymát, chilit felaprítom.
Felforrósított olajon a hagymát megpirítom egy mokkáskanál római köménnyel, majd hozzáadom a zöldségeket, a chilit és a fokhagymát. Oreganóval, rozmaringgal fűszerezem és kb. 10 perc alatt erős lánggal puhára párolom-sütöm. A zöldség akkor megfelelő állagú, ha még kissé roppanós, de már átfőtt. Ekkor hozzáadom a paradicsompürét, a sót és a fahéjat és jól összefőzöm. Elég vastag mártásnak kell lennie. Kb. 5 perc múlva hozzáadom a főtt rizst, szintén erős lánggal pár perc alatt összesütöm, ezalatt a rizs kissé beszívja a paradicsomos fűszeres mártást, de nem lesz száraz. A lángot elzárom alatta, beleforgatom a sajtot, ha elolvadt, tálalom. Italnak jól passzol hozzá a joghurt.
Ez a fűszeres rizs padlizsán, cukkini töltésére is alkalmas.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Felvéve a "kipróbálom" közé.
Hogy van a pocilakó?
Üdv. Marcsi

Zsuzsi írta...

Szia Marcsi!
Köszönjük, jól vagyunk, bár már egyre nagyobb a baba, így nekem is egyre nehezebb, de nem panaszkodom:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails