2008. március 15., szombat

Barackos-túrós kocka


Ma ismét anyukámék voltak nálunk látogatóban. Ezúttal „rendes” ebédet készítettem, előétellel, főétellel, desszerttel.

Előételként padlizsánkrémet csináltam (recept később) , amit pirított bagettszeletekkel, maszlinával (fekete olajbogyó) és piros kaliforniai paprikával ettünk bemelegítésként.
A főétel kókuszejjel és tenger gyümölcseivel készült tészta volt, ami nagy tetszést aratott, de amitől mindenki odavolt, az a desszert, a barackos-túrós szelet.

Ez egy tésztát alig tartalmazó, habkönnyű túrós süti, aminek elkészítéséhez nem kell nagy konyhai rutin, viszont nagy sikert lehet vele aratni. Bármilyen idénygyümölcssel – főleg bogyósokkal – készíthető, de a klasszikus túró-barack párosítást egyszer mindenképp ki kell próbálni, megéri!

A megadott mennyiség egy kisebb tepsire elég, de érdemes mindjárt dupla adagot készíteni…


Recept

A tésztához

18 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:

60 dkg áttört túró
3 evőkanál búzadara
4 db tojás
6 dkg kristálycukor
6 dkg vaj
5 dkg porcukor,
30 dkg barackbefőtt,
1 dkg vaníliás cukor
reszelt citromhéj
baracklekvár vagy más pikáns lekvár
A tésztához valókat összegyúrom, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 6 percig sütöm, majd hagyom hűlni. Közben a puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával habosra keverem, hozzáadom a túrót, a búzadarát és a reszelt citromhéjat. A kristálycukorral kemény habbá verem a tojásfehérjét és a túrós masszába forgatom. Az elősütött tésztalapot vékonyan megkenem lekvárral – én most szederlekvárt használtam -, kirakom a lecsepegtetett, felszeletelt barackbefőttel, egyenletesen ráöntöm a túrókrémet és kb. 170 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Kisebb kockákra vágva tálalom, pár órás hűlés után
.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails