2008. január 26., szombat

Mustáros-hagymás csirke


A mai ebéd receptje Anikó kolléganőm közvetítésével jutott el hozzám. Nemrég költöztek albérletből első saját lakásukba, így most kezdi megtapasztalni, milyen az, ha ő az úr a konyhában. Ez a recept - amely egyébként Stahl Judit Gyors szárnyas ételek című könyvéből származik- volt az egyik első konyhai remeklése, amivel nagy sikert aratott, így gondoltam, én is kipróbálom.

A könyvet átlapoztam, és a benne szereplő recepteknek legalább a felét kipróbálásra érdemesnek tartom.

A fűszerezésen annyit alakítottam, hogy a csirkedarabok mellé egy ág friss rozmaringot és pár gerezd fokhagymát tettem, a vöröshagymát meg lilahagymára cseréltem, szerintem ez csak előnyére válik. A csirkét pedig olívaolaj helyett étolaj és vaj keverékén sütöttem elő.

Recept

1 kg csirke felsőcomb
2 fej lilahagyma
2.5 dl száraz fehérbor
2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál olaj
3 dkg vaj
só, bors
egy ág friss rozmaring
2-3 gerezd fokhagyma

A hagymát vékony karikákra vágom, a csirkecombokat sóval, frissen őrölt borssal bedörzsölöm. Olyan serpenyőben, ami a sütőbe is betehető, felforrósítom a vajat és az olajat és a csirkedarabokat elősütöm. Ha már aranybarnás színük van, kiszedem, félreteszem. A visszamaradt zsiradékban kb. 15 perc alatt kevergetve barnára sütögetem a hagymát, ráteszem az egészben hagyott, pucolt fokhagymagerezdeket és a rozmaringágat, a fűszeres hagymán elrendezem a csirkecombokat, majd felöntöm a borral kikevert mustárral. Felforralom, majd alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. fél óra alatt puhára sütöm. Ezután leveszem a fóliát és fedetlenül kissé megpirítom a húst.

Miután Attila megjegyezte, hogy milyen rég (?) ettünk krumplipürét, azzal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails