2007. december 30., vasárnap

Töltött dagadó


Anyósom – azaz igazából leendő anyósom, de Attila kifogásolta ezt a jelzőt - igazán nagymestere a töltött húsok elkészítésének. A töltelék mindig mozaikos, a hús soha nem reped ki, mindig nagyon jól sikerül neki. Általában dagadót szokott tölteni, de mindig más és más töltelékkel. A mostani verzió egy erdei gombás-tojásos- padlizsános masszával készült, nagyon finom lett. A karácsonyi ünnepek alatt ettük, hidegen, reggelire vagy vacsorára.

A családi közvélekedés szerint- mellyel én is egyetértek – ez a hús melegen túl tömény, így hidegen szoktuk fogyasztani saláták kíséretében.

Mivel magyar szokás szerint szilveszterkor sertést és malacot szokás újévkor enni, bártan ajánlhatom ezt az ételt a bulizás kísérőjeként. Előnye, hogy előre is elkészíthető, így nem kell az ünneplés helyett a konyhában tölteni az időt. Gyakorlatilag bármivel tölthető, amit csak megkívánunk, bár nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes zöldséges tölteléket készíteni, mert májjal, hússal túl nehéz lesz az étel. Mellé elég valamilyen saláta, egy kis kenyér.

Ha nem vagyunk túl ügyesek, érdemes a hentest megkérni, hogy szúrja fel a húst, így nem kell otthon szenvedni vele.

Recept

80 dkg-1 kg nem túl zsíros dagadó töltésre előkészítve (felszúrva)
15 dkg szárított erdei gomba
egy zsemle
egy kisebb padlizsán
egy kisebb fej hagyma reszelve
5 db főtt tojás
2 db nyers tojás
petrezselyem
tej
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
kakukkfű
olaj

A töltelékhez a gombát fokhagymás tejbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. A zsemlét felkockázzuk, fokhagymás tejbe áztatjuk, ha megpuhul, kinyomkodjuk.
A gombát lecsöpögtetjük. Tálba tesszük a beáztatott zsemlét, a kisebb darabokra vágott gombát, hozzáadjuk a kis kockára vágott padlizsánt és a felkockázott főtt tojást, a reszelt hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel és két nyers tojással összedolgozzuk. A dagadót ezzel a töltelékkel töltjük meg. (úgy is csinálhatjuk, hogy lapjában kinyitjuk, rátesszük a tölteléket és hústűvel összetűzzük, vagy összevarrjuk.) A megtöltött húst kívülről sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük, olajjal megkenjük, tepsibe fektetjük, kevés vizet öntünk alá, és kisebb lánggal szép pirosra megsütjük. Igazán szépen csak hidegen szeletelhető, vagy ha melegen szeretnénk enni, hagyjuk állni 15-20 percig, és aztán próbálkozzunk vele.




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails