2007. december 5., szerda

Mákos boríték



Szombaton azon morfondíroztam, hogy mindenképp kellene valamilyen süteményt sütni, mert hát ugye mit fogok enni vasárnap reggel, továbbá Attila meg is jegyezte a babgulyás után pár órával, hogy hol marad a fánk, vagy miért nem sütök valamit. Nos, nem fánk lett, mert nem akartam sokat pepecselni, viszont volt itthon leveles tészta, ezt töltöttem meg almás-mákos töltelékkel. A neve kissé bolondos lett, de tényleg úgy néztek ki a sütik sütés előtt, mint egy kis boríték.

Imádom a mákot. Akár darálatlanul szórják péksütemény tetejére, akár darálva, sütemények, rétesek töltelékeként, vagy krémekben, fagyiban, egyszóval minden formában jöhet. Még nyugtatónak is jó, – bár ezt lehet hogy csak bebeszélem magamnak – nem egyszer oldottam már a feszültségemet egy jó kis mákos sütivel.

Ezt a sütit ráadásul gyerekjáték elkészíteni, csak a formázás igényel egy kis kézügyességet, ami viszont nekem nem nagyon van, ezért olyan, amilyen, viszont nagyon finom.
Én a Plusban kapható mélyhűtött tésztát használtam most, ez 6 lapból áll, így könnyebb az elkészítés, de ha friss feltekert tészta van, azt kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágva készíteném el.


Recept

Egy csomag leveles tészta (most mirelite a Plusból)
20 dkg darált mák
2 dl tej
10 dkg cukor
2 alma
mazsola
2 evőkanál baracklekvár
1 tojás

Először a tölteléket készítem el. A tejet a cukorral felforralom, beleszórom a mákot és sűrűre főzöm. Ez pár percet vesz igénybe. Lehúzom a tűzről, beleszórom a mazsolát, a meghámozott, lereszelt almát és elkeverem benne a baracklekvárt. Hagyom kihűlni.

A tésztát felengedem, szétszedem a lapokat, és minden lapot megfelezek, így összesen 12 darab kis süteményem lesz majd. Gyúrólapon elhelyezek egy tésztanégyzetet, úgy, hogy az egyik sarka nézzen felém. A sarkára teszek egy kiskanál tölteléket, majd feltekerem. A két csücskét oldalt betűröm, hogy körülbelül úgy nézzen ki, mint egy kis lezárt boríték. Ezt a játékot mindegyik tésztadarabbal eljátszom. Ha kész vagyok, lekenem a tetejüket felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsiben, forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.

Ha marad a töltelékből, csinálhatunk belőle mákos tésztát. Én azonban fogtam a lábost és kikanalaztam belőle a mákos masszát….

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails