2007. december 27., csütörtök

Citromos ricotta krémtorta



A korábban betervezett csokitorta helyett végül ezt sütöttem meg karácsonyra, mert a sok trakta után nem biztos, hogy a fajsúlyosabb csokitorta jó választás lett volna, inkább valamilyen könnyebb, savanykás-gyümölcsös desszertet kíván az ember.

A receptet a Gabula- Halmos- Korpádi- Patyi- féle Nagy Süteménykönyvből (Szalay Könyvkiadó 2006) vettem, és sikert arattam vele.

Nagyon kellemes ízű, savanykás sütemény, bár sült krémet tartalmaz, nagyon könnyű, tészta meg jóformán nincs is benne, úgyhogy nehezebb ételek után is lehet kínálni. Elkészítése gyerekjáték, különösebb ügyességet nem igényel.

Recept

6 dkg vaj
10 dkg darált keksz (nálam teljes kiőrlésű volt)
5 dkg darált mandula
3 citrom
1 narancs
25 dkg ricotta (olasz lágy savósajt, „túrósajt”)
15 dkg natúr joghurt (ez 1,5 doboz Danone Activia volt)
3 tojás
1 evőkanál étkezési keményítő
9 dkg cukor (nálam ebből egy kanál házi vaníliáscukor volt)
1 evőkanál méz

A vajat serpenyőben felolvasztom, belekeverem a darált kekszet és mandulát. Ezt a keveréket egyenletesen belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütöm.
Amíg az alap sül, elkészítem a krémet. Keverőtálba nyomom két citrom levét, és lereszelt héjukat is hozzáadom. A citromlébe belekeverem a cukrot, majd hozzáadom a ricottát, joghurtot, a 3 egész tojást és a keményítőt és robotgéppel simára keverem. Ezt a krémet a kekszes alapra öntöm és a tortát kb. 45 percig sütöm, ezalatt kissé megszilárdul. A formában hagyom hűlni kb. egy órát. A megmaradt citromot és narancsot nagyon vékonyan felkarikázom, annyi forrásban levő vízzel öntöm le, amennyi ellepi és 5 percig főzöm. A mézet meglangyosítom és a víztől lecsepegtetett gyümölcskarikákat megmártom benne, majd a torta tetejét beborítom vele. Fogyasztás előtt behűtöm.


Még egy anyu féle bejglit felteszek, de ígérem, egyelőre több süti nem lesz, már csak azért sem, mert diétázunk (na azért nem léböjt-kúra....)

2 megjegyzés:

Unknown írta...

koszonetkeppen egy hasonlo receptet megosztanek veled, hatha megtetszik (olvastam hogy vadaszod a kokuszos recepteket, szoval epp jo lehet...)
a ket toled vett foetel utan ezt csinaltam meg desszertnek.

Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók (8 személyre)
A tésztához:
75 g vaj
150 g gabonakeksz összetörve
A krémhez:
350 g krémsajt (pl mascarpone)
85 g méz
150 g kókuszreszelék
1 db lime leve és héja
350 g natúr joghurt
A díszítéshez:
szeletelt lime
Elkészítés
1. A vajat elkeverjük az összetört keksszel.
2. Öntsük a keveréket 7 cm átmérőjű desszertformákba (vagy egy 22 cm átmérőjű leszedhető oldalú tortaformába), és nyomkodjuk le, majd egy fél órára tegyük a hűtőbe.
3. Keverjük simára a krémsajtot a mézzel, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a lime levét, héját, végül pedig elkeverjük benne a joghurtot.
4. Az így kapott krémet a már formában kihűtött vajas kekszre egyenletesen elkenjük. Ismét tegyük hűtőbe a desszertet, és dermesszük egy órát.
5. Vegyük ki a formából a kihűlt süteményt, és limeszeletekkel díszítsük.

Zsuzsi írta...

Köszönöm a receptet, kipróbálom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails