2007. november 12., hétfő

Erdélyi rakott káposzta


Ma nem mentem dolgozni, mert itt a hegy tetején a hó elzárt minket a külvilágtól. Hiába mondtam Attilának pénteken, hogy cserélje le a nyári gumit, nem hallgatott rám, most meg nagy fogadkozás közepette mehetett le a tükörjégen a gumishoz. Szeret veszélyesen élni, de mindegy.
A táj gyönyörű, tiszta karácsonyi hangulatba is kerültem, ez pedig egyenes utat jelent a konyhai tevékenykedéshez.

Mivel jó hideg van, és nálunk így téltájban egyre gyakrabban kerülnek elő a savanyú káposztás ételek, rakott káposztát csináltam, a hagyományos családi recept alapján. Szerencsére ezeknek az ételeknek az egész család nagy rajongója.

Nézegettem a weben a recepteket és majdnem mindegyik írja, hogy főtt tojást kell beletenni, na nálunk ez nem szokás. Ellenben sok hússal és káposztával, kolbásszal, sok tejföllel és kevés rizzsel készítjük.

Mindig túlméretes adagot készítek, mert köztudott, hogy a káposztás ételek felmelegítve még jobbak, mint frissen.

Recept

80 dkg darált sertéshús
1.5 kg savanyú káposzta
1 nagy fej hagyma
15-20 dkg jóféle szárazkolbász
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
frissen őrölt feketebors
15 dkg főtt rizs
10 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
4-5 dl tejföl

Olajon megpirítom a hagymát, rádobom a darált húst, a felkarikázott kolbászt, a felaprított fokhagymát és fehéredésig sütöm. Amikor levet enged, megpaprikázom, sózom, borsozom, puhára főzöm. Ha kész, belekeverem a rizst. (Nem árt, ha van egy kis szaftja, amit a rizs felszívhat). A savanyú káposztát kimosom és kinyomkodom ha túl savanyú, és egy kis víz hozzáadásával 20 percig párolom. Ha mindent előkészítettem, következik az étel összeállítása.
Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozok, ha olyanom van, meghintem zsemlemorzsával. A káposzta felét a tepsibe terítem, ráteszem a rizses-húsos masszát és beborítom a káposzta másik felével. Jó vastagon megkenem tejföllel a tetejét, vékony szalonna-szeletkéket teszek rá és előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütöm. Akkor jó, ha a tejfölt beszívta és a szalonna pörcösre sült. Tálalásnál jó friss fehérkenyeret és további tejfölt kínálok hozzá. Száraz fehérbor, vagy abból készült fröccs illik hozzá.

Mivel nem hagyhattam veszendőbe menni a drága időt, készült egy csokitorta is, amiről azonban holnap fogok írni.

8 megjegyzés:

Gourmandula írta...

Ez nálunk is családi főkedvenc, leginkább ünnepekkor szokta anyukám asztalra varázsolni (persze nekünk külön tofuval). A lényeg, hipersok tejfölt bele! :)

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

Te hol laksz, Zsuzsi?
Én ezt imádom! És ahogy leírtad, összefut a nyál a számban. :-)

Zsuzsi írta...

Igen, a tejfölből tényleg sok kell, bár nálunk majdnem mindenhez megy.
Eszter, echte pesti voltam, most már Szentendrén lakom egy éve.

gabojsza írta...

Hogy én ezt mennyire szeretem...:-)
Tojást meg mi sem rakunk bele soha!

nagypapi írta...

Ohne tojás!
Kolbász nálunk nem kerül bele, de egy kevés főtt füstölt hús igen.

dóri írta...

Köszönöm a receptet,nagyon finom lett!

dóri írta...

Köszönöm a receptet,nagyon finom lett!

Zsuzsi írta...

Örülök, hogy elkészítetted, és ízlett is!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails