2007. október 13., szombat

Vörösboros marhaszelet tejszínes krumplival


Családunkban gyakran készül marhasült, a következőkben a saját verziómat írom majd le.

Gyerekkoromban anyu is gyakran készítette, általában párolt zöldborsóval/kukoricával és sült krumplival ettük, vagy kelbimbóval - mint ahogy Fűszer és Léleknél olvastam- esetleg csőben sült brokkolival.

Anyukám receptjében nincs répaféle, paradicsom és bort sem mindig használ, ő inkább mustárosan készíti, úgy is nagyon finom. Legjobb benne a sűrű,szinte már kocsonyás szaft, amit a hús nedvei és a sok krémessé párolódott hagymaféle alkot.

A zöldköretet gyakran váltjuk fel tejszínes krumplival, ami egyébként önálló ételként is nagyon rendben van, de ezzel a szaftos marhaszelettel egyenesen verhetetlen. Amikor Lyonban voltam, a jó véresen tálalt steak mellé minden esetben ez a köret társult, de szerintem minden szárazabb hús mellé is passzol.

Az általam ismert eredeti receptet friss rozmaringgal egészítettem ki, a tetejét néha parmezánnal is meg szoktam szórni.

Az elkészítés során volt egy kis gondom a marhahússal: tapasztalatom az, hogy nálunk normális húsmarhát, pl.: zsírerekkel finoman átszőtt, hízlalt hátszínt nem igazán lehet beszerezni. Aki tud valamilyen lelőhelyet, kérem jelentkezzen!

Recept

A sülthöz

8 kisebb szelet fehérpecsenye
2 nagy fej hagyma
1 sárgarépa
1 fehérrépa
fél cső kápia paprika
2-3 gerezd fokhagyma
friss rozmaring
kakukkfű
só, bors, olaj
egy teáskanál mustár
egy teáskanál paradicsompüré
2-3 dl száraz vörösbor

A húst forró olajban elősütöm. Ha már kérget kapott, aládobom a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát, a kisebb kockákra felvágott répaféléket, a rozmaringleveleket, kakukkfüvet. Sóval, borssal ízesítem, aláöntöm a bor felét és fedő alatt kisebb lángon párolom-sütöm. Amikor már majdnem puha, beledobom a kis kockákra vágott paprikát, belekeverem a mustárt és paradicsompürét. Ha elfőné a levét, mindig kevés vörösborral pótolom. Akkor van kész, ha a hús megpuhult, a zöldségekből pedig sűrű szaft keletkezett.

A körethez

1 kg krumpli
8 gerezd fokhagyma
rozmaringlevelek
5-6 dl tejszín
tetejére vajdarabkák.
só, bors, esetleg reszelt parmezán

A krumplit nyersen vékony lapokra vágom. Kiolajozott, nagy tepsibe elkezdem lerakni úgy, hogy egy-egy réteget megsózok, megszórok vékony szeletekre vágott fokhagymával, pár levél rozmaringgal és sóval. Ha a rétegezéssel megvagyok, a halom tetejét megszórom frissen őrölt borssal és ráöntök annyi tejszínt, hogy majdnem ellepje. Rávágok pár vékony szelet vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva közepesen forró sütőbe tolom, és kb. negyven percig- amíg a krumpli megpuhul -sütöm. Ekkor leveszem a fóliát, ha akarom, megszórom parmezánnal és erősebb lángon aranysárgásra sütöm. Akkor jó, ha a krumpli egészen felszívja a tejszínt, ami krémes fehér mártássá alakul.

Jóféle száraz vörösbor dukál hozzá.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi! Nagyon jó barátokat vártunk ma ebédre és férjem mutatja ezt a receptet, hogy ezzel kellene megvendégelni őket (bizonyára unta már a piros húst és az óvári szeletet, amit felváltva készítek amikor vendég jön). Nem szeretek ilyenkor kísérletezni, inkább maradok a jól bevált ismerős recepteknél, de most beadtam a derekam férjem kérésének, és eszméletlenül finom lett. 12 szelet húst csináltam (mondjuk szép vékonyak voltak), de csak egy fél maradt (szerintem az is csak azért mert senki nem merte kivenni), és csak 4-en ettünk. Szóval köszönet a receptért! Most már ez is felkerült a vendégváró listámra!
Zsófi

Zsuzsi írta...

Kedves Zsófi!
Nagyon örülök, hogy sikerült lenyűgözni férjuradat meg a vendégsereget. További jó kísérletezést kívánok!

Névtelen írta...

zsirlett.
egy palack borral, mondjuk.

csikáno

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails