2007. szeptember 29., szombat

Klasszikus vasárnapi ebéd - szombaton vacsorára



Építkezünk,
így mostanában a dolgok nem a
megszokott kerékvágásban mennek.
Jelenleg a tetőnél tartunk, és a mostoha
időjárási körülmények miatt amikor süt a nap, megy a melódia ezerrel.Mivel a kertből zsebkendőnyi fűvel ellátott terület maradt, esőzés idején gyakorlatilag dagonyázunk.
Erdő mellett lakunk, így a vadmalac-szomszédot is szívesen vendégül látjuk (a bográcsban is, ebben a témában majd később...).

Párom kívánságára készült a menü, kacsacombot sütöttem, almás lilakáposztával, hagymás tört krumplival. Ha kacsát sütök, a két kiegészítő nem maradhat el, a káposztához én ragaszkodom, a krumplihoz inkább a ház ura.

A kacsát inkább darabokban szeretem sütni, mert apukám azt tanította, hogy a kacsa a legbutább állat: egy embernek sok, kettőnek pedig kevés.

Recept

A sülthöz:

négy kacsacomb
só, majoranna
rozmaring
fokhagymagerezdek (jelenleg 4 db)

A húst az elkészítés reggelén előkészítem: bőrét megpróbálom bekockázni, sózom, megszórom majorannával, rozmaringgal és a sütőtepsiben berakom a hűtőbe. A sütést forró sütőben kezdem, a bőrös oldallal lefelé is kap pár percet, majd a másik felén is. Amikor kiengedte a zsírját, mellédobom a fokhagymagerezdeket, lefóliázom a tepsit és kis lángon puhára sütöm. Ezután lekapom a fóliát és nagy lángon ropogósra sütöm a bőrét.

Az almás lilakáposztához:

kis fej lilakáposzta (max. 70 deka)
egy fej hagyma
egy nagyobb, savanykás alma
pohárnyi száraz vörösbor
balzsamecet
köménymag, cukor, só, olaj

Az olajon a hagymát megpirítom, egy kanál cukorral megszórom, beledobom a köményt, ha szirupos kezd lenni, hozzáadom a vékony csíkokra vágott lilakáposztát. Nem szeretem reszelve, mert a végén még roppanósnak kell maradnia, úgyhogy késsel aprítom fel. Amikor a káposzta kezd már keménységéből veszteni, aláöntöm a vörösbort és fedő alatt párolom kb. 20 percig. Ha majdnem puha, beledobom a hámozott, nagyobb kockákra vágott almát, ízesítem a balzsamecettel. Akkor jó, ha se nem túl édes, se nem savanyú.

A hagymás krumplihoz:

krumpli
2 nagyobb fej hagyma
olaj

A felkockázott krumplit sós vízben megfőzöm, lecsepegtetem. Az olajban a hagymát megpirítom, rádobom a krumplit és megtöröm. Ne legyen püré, jobban szeretjük darabosan. Eután még pár percig sütöm, az se gond, ha kicsit lesül, ez a legjobb benne.
Száraz vörösbort ittunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails